Oxfam Wereldwinkel Antwerpen toont zich solidair op Antwerp Pride !


Oxfam Werelwinkel toont zich solidair met LGBTI gemeenschap op Antwerp Pride!




Voor de eerste keer zette Oxfam Wereldwinkel Antwerpen samen met de vrijwilligers in om met info en een kleine greep uit haar assortiment solidariteit te betuigen met de LGBTI gemeenschap. Dit werd door de bezoekers erg gesmaakt en smaakt naar beter en meer voor de komende jaren ! 




Oxfam Wereldwinkels toont al lang dat het mogelijk is om op een andere, transparante en eerlijke manier aan handel te doen. Daarnaast vinden wij het ook onze taak de link te leggen met de nog steeds aartsmoeilijke levensomstandigheden waar leden van de LGBTI- gemeenschap in verschillende landen mee geconfronteerd worden. Ook als het gaat om de landen van herkomst van Oxfam-producten.


Zoals in de Democratische Republiek Congo (DRC), waar onze geurige Kivu-koffie vandaan komt. Ten gevolge van het aanslepende interne conflict is een groot deel van de bevolking – waaronder LGBTI’s – nog steeds het slachtoffer van systematisch seksueel en gendergerelateerd geweld. Dit specifieke geweld wordt er als oorlogswapen ingezet om de ‘vijand’ te vernederen en te intimideren. Het wijdverbreide seksuele geweld tegen vrouwen in het oosten van de DRC is goed gedocumenteerd. Wat geleid heeft tot een VN-resolutie om het te beëindigen. Minder bekend is het aantal mannen dat ook slachtoffer is van extreem seksueel geweld. Met name in Oost-Congo zou tot 22 procent van de mannen zijn verkracht. Veel slachtoffers vermijden hulp te zoeken vanwege het stigma en de schaamte, die met verkrachting gepaard gaan. Soldaten worden verondersteld het algemene taboe op homoseksualiteit te gebruiken om LGBTI's te vernederen, door ze te verkrachten. (The Rights of LGBTI People in the DR of Congo-SIDA)


In Paraguay, waar onze eerlijkere suiker vandaan komt, neemt de homo- en transgender-fobie ook weer met rasse schreden toe. Zo is er het verhaal van Mariana Sepúlveda, 32, die van de middelbare school waar ze les gaf, werd verdreven, verschillende keren  werd achtervolgd door de politie en tenslotte op straat werd neergestoken. Haar ‘zonde’: zich verkleden als een vrouw, die geboren werd als man in Paraguay. Dit is maar één van de vele verhalen van seksuele minderheden, welke al jarenlang vechten opdat het Congres voor een algemene antidiscriminatiewet zou stemmen. Zelfs de mensenrechtenraad van de VN drong hier al verschillende malen op aan bij de Paraguayaanse overheid. In een natie waar de huidige autoriteiten zichzelf religieus definiëren, lijkt dit echter steeds verder weg.


Terwijl bijna twee derde van de Afrikaanse landen homoseksualiteit zwaar bestraft, bleef Ivoorkust, het land van onze veelzijdige chocolade, tot voor kort een toevluchtsoord voor veel homo's en lesbiennes in de subregio. In het land dat bekend stond als vrij progressief op dit gebied, werd de strafbaarstelling van homoseksualiteit (een wetsartikel dat meer dan twintig jaar geleden werd aangenomen) nooit toegepast. Er werd zelfs overwogen om het uit het strafrecht te schrappen. Doch dit veranderde eind 2016 toen twee mannen werden veroordeeld tot drie maanden gevangenisstraf voor hun vermeende homoseksualiteit, wat berustte op een gerucht dat de ronde deed in Dakpadou, een klein stadje in het zuidwesten van Ivoorkust. De twee mannen ontkenden ten stelligste dat ze een homoseksuele relatie hadden. Ze konden de rechter in kwestie echter niet overtuigen. De verdenking bleek genoeg om hen naar de gevangenis te sturen. Met deze eerste veroordeling voor homoseksuele praktijken “is een verschrikkelijke stap achteruitgezet”, uitte ook een zeer verontruste Drissa Traoré, vicevoorzitter van de Internationale Federatie voor de Mensenrechten.
Oxfam-Wereldwinkel is erg begaan met deze en soortgelijke voorbeelden van discriminatie tegenover mensen uit de LGBTI-gemeenschap. In onze Wereldwinkels verkopen wij niet alleen goede producten – hoe belangrijk dat ook is. We nemen er ook stelselmatig standpunten in tegen alle vormen van onrecht.







Reacties