Werken is geen kinderspel!Werken is geen kinderspel!
12 Juni: Internationale Dag tegen Kinderarbeid

Verstoppertje spelen, ravotten, kampen bouwen en putten graven, Fisher Price, Playmobil en Lego..  Warme nostalgie en voor velen onder ons de definitie van hun kindertijd. Toch is het niet voor elk kind op deze wereld speeltijd: wereldwijd worden meer dan 218 miljoen kinderen gedwongen om grotemensenwerk te doen.. ! Vooral in Afrika en AziĆ« is het een gekend fenomeen: armoede zorgt ervoor dat ouders noodgedwongen hun kinderen in de kinderarbeid dwingen.  Hoe meer werkende handjes, hoe meer mondjes er kunnen gevoed worden.  Spelen is geen prioriteit.

Sinds 12 juni 1999 roept Unicef – samen met andere maatschappelijke organisaties – op tot verregaande maatregelen om kinderarbeid uit de wereld te helpen.  
Oxfam staat mee op de barricades en maakt een vuist tegen kinderarbeid!  Zo engageert Oxfam-Wereldwinkels zich om 100 % kinderslavernij-vrije producten te verkopen. 

In 2010 lanceerde Oxfam-Wereldwinkels al een grote campagne om de problematiek in de cacaosector aan te kaarten.  Uit onderzoek was gebleken dat de meeste chocolade in de Belgische winkelrekken niet “kindvriendelijk” was, al te vaak werden West-Afrikaanse kinderhandjes ingeschakeld om de cacao te produceren.  In 2010 vond de chocoladesector dat we overdreven.  Zoveel jaren later krijgen we van hen alsnog gelijk maar er is helaas nog veel werk aan de winkel..
Voor de chocoladeproducten werkt Oxfam-Wereldwinkels samen met Ecookim.  Dit is een vereniging van 23 cacaoproducenten in Ivoorkust.  Ecookim gaat voor eerlijke handel en pakt de problematiek van de kinderarbeid aan door te investeren in onderwijs, zo kan ieder kind zichzelf in kindvriendelijke omstandigheden ontwikkelen. 
Oxfam-Wereldwinkels engageert zich om enkel 100%-vrije kindslavernij-vrije producten in de shop te verkopen.  12 Juni is Internationale Dag tegen Kinderarbeid.  Laat kinderen kinderen zijn en laat de enige fabriek die ze kennen, de Playmobil/Lego/FisherPrice-fabriek zijn..Reacties