Plume Air Report – app
14u.  ‘t Stad. City Life. Je hebt zin om je coole sportschoenen aan te trekken en een rondje te joggen.  Zal je deugd doen, zo’n uitloopsessie! Lekker je hoofd leegmaken en eventjes me-time.  En het weer zit goed: niet te nat of te koud, perfect.  Maar is het wel een gezond tijdstip om te sporten? 

Dat de stadslucht niet uit zwevende vitamientjes bestaat is een understatement: door het drukke verkeer is het vaak een schadelijke wolk van smog, vervuiling en uitlaatgassen.  Niet direct je meest favoriete luchtsmaakje.  Lopen of sporten is een gezonde levenshouding, maar door de lichamelijke inspanningen heeft je lichaam meer zuurstof nodig en vullen de longen zich dus met meer lucht.. en schadelijke stoffen.  Maar een gewaarschuwd jogger is er twee waard en bij deze kun je de schade beperken door je voorzorgen te nemen en bijvoorbeeld een Vogmask te dragen. Dit halfmasker houdt de schadelijke stofdeeltjes tot 0,3 micrometer uit je longen en werkt als een luchtfilter.   Maar er is nog iets nieuws op de markt!

Apple biedt de gratis app Plume Air Report aan: deze app toont je hoe het gesteld is met de luchtvervuiling in je favoriete stad. Zo kun je de klok rond checken of het wel een goed idee is om de smog al lopend te trotseren. Zo leren we dat je het in Antwerpen rond het middaguur best rustig aan doet: de vroege ochtend of vooravond is dan een uitstekend alternatief!  Als extra kun je steden met elkaar vergelijken: voorlopig wel nog enkel Antwerpen, Luik en Brussel. De Plume Air Report -app is niet super gedetailleerd maar biedt je wel een inkijk in de luchtvervuilingsproblematiek van een stad: zo krijg je een melding als de luchtvervuiling boven een bepaald niveau uitkomt. Een gewaarschuwd jogger..  Niettemin een uitstekend proactief hulpmiddel voor de bewuste stadsloper: klein app-lausje voor de app!

De Vogmasks zijn verkrijgbaar aan 39,50 in de Oxfam Wereldwinkel Antwerpen,
Minderbroedersrui 33, 2000 Antwerpen.
De Plume Air Report - app is gratis te downloaden in de App Store.

Reacties