Fijn stof vinden we niet fijn!


Fijn stof vinden we niet fijn! 

 Het is onzichtbaar, geurloos en je zintuigen merken het niet op.  Het zou een quizvraag kunnen zijn, maar helaas is het een ongezond feit.  Fijn stof zit in de lucht die we allemaal inademen en het heeft kwalijke gevolgen. 

Maar wat is fijn stof eigenlijk?  Fijn stof is een verzamelnaam voor kleine, onzichtbare zwevende deeltjes die in de lucht voorkomen.  Dit zowel binnenshuis als buitenshuis.  Die deeltjes bestaan uit allerlei stoffen die schadelijk zijn voor je gezondheid.  Binnenshuis ontstaan ze door het roken van sigaretten en slechte kachels, buitenshuis door de industrie, landbouw en het verkeer.  Zeker in de grotere industriezones en rond de steden is er heel wat fijn stof in de lucht. 

De gevolgen van fijn stof op onze gezondheid zijn algemeen bekend: het heeft invloed op je luchtwegen, je longen, je hart en bloedvaten.  Of je er ook ziek van wordt hangt af van je eigen gevoeligheid en het soort fijn stof dat je inademt.  Maar hoe kleiner de stofdeeltjes, hoe dieper ze in je luchtwegen terecht komen.. Als we een gezond levensjaar kunnen definiĆ«ren als een jaar dat je zonder beperkingen of ziekte doorbrengt, dan kunnen we stellen dat elke Vlaming ongeveer 1 gezond levensjaar verliest door het fijn stof. We krijgen er allemaal mee te maken want we ademen allemaal dezelfde lucht in.  Op langere termijn vormt dit een bedreiging voor je gezondheid en speelt dit zelfs een rol in de ontwikkeling van chronische ziektes, zoals sommige kankers (bv. longkanker).

Wat kunnen we er aan doen?  We gebruiken ons gezond verstand door bewust te kiezen om bv. zo weinig mogelijk de houtkachel aan te steken en over te schakelen op andere manieren om ons te verwarmen, door te stoppen met roken, door het huis dagelijks te ventileren of door de auto vaker te vervangen door de fiets of het openbaar vervoer.  Alle beetjes helpen. Maar sinds kort is er een hip hulpmiddel: de Vogmask!


De Vogmask is een filterend halfmasker die je kunt dragen om jezelf te beschermen tegen stofdeeltjes, dit voor deeltjes tot 0,3 micrometer. De Vogmask is het ideale masker voor stadsfietsers omdat het een grote zuiverende werking heeft op de lucht die we inademen. Het beperkt het aantal fijne stofdeeltjes dat we inademen en zorgt dus voor minder risico. De Vogmask  is geen wondermiddel maar meer een hulpmiddel om zoveel mogelijk fijn stof te elimineren, al blijven de kleinste stofdeeltjes het meest schadelijke.  Wel zorgt de koolstoffilter in het masker voor bescherming tegen pollen, schimmels en andere zwevende verontreinigingen. En het ziet er ook nog leuk uit!  Vergeet de industriĆ«le, doffe mondmaskers .. de Vogmask maakt z’n intrede!

 Oxfam doet z’n duit in het fijn-stofzakje en verkoopt de Vogmasks in de wereldwinkel Antwerpen: ze zijn te koop aan 39,50 euro per masker.  Zeker een correcte prijs als je weet dat je de maskers makkelijk kunt uitwassen en dat ze ecologisch en duurzaam zijn!  

Check zeker ook eens Facebook (“Voggerlife”) en Instagram (“Vogmask”): gezondheid mag best wel hip zijn :-)

www.vogmask-europe.com

www.gezondheidenmilieu.be (info fijn stof)

www.vmm.be (meetresultaten fijn stof)


                           

Reacties