Kinderarbeid - hoe kan dat nog?

Vandaag, 12 juni, is de Internationale Dag tegen Kinderarbeid.
Volgens Unicef werken wereldwijd zo'n 150 miljoen kinderen tussen 4 en 16 jaar elke dag in erbarmelijke omstandigheden. U leest het goed: 150 miljoen. De IAO (Internationale Arbeids Organisatie, onderdeel van de VN, spreekt zelfs over 215 miljoen)
Ongeveer 1 kind op 7 wordt vandaag ingezet als arbeider. 1 op 5 daarvan wordt betaald, vaak ondermaats.

Waar komt kinderarbeid het vaakst voor:
- In Azië in de kledingindustrie
- In West-Afrika op cacaoplantages



Wie is de grootste afnemer van cacao? Europa, goed voor zo'n 48% van de cacao-afname wereldwijd. Het plaatje is gauw gemaakt.
We leren onze kinderen goedkope producten consumeren (chocolade, kledij, elektronica, gadgets) die aan de andere kant van de wereld zijn gemaakt. De prijs waartegen moet worden geproduceerd is veel te laag. Daarom is er dus kinderarbeid.

Nochtans zou het bannen van kinderarbeid een goede zaak zijn voor de wereldeconomie. De Internationale Arbeidsorganisatie berekende dat een wereld zonder kinderarbeid 20 procent groei zou opleveren. De financiële voordelen van een geschoolde bevolking wegen zwaarder door dan de onderwijskosten en de gemiste inkomsten uit arbeid.

 Maar: denk niet dat kinderarbeid voorbehouden is aan landen uit het Zuiden.  Ook in Europa worden de kinderrechten geregeld geschonden door jonge kinderen aan het werk te zetten en zo hun recht op onderwijs te ontnemen. Mede door de crisis begon kinderarbeid opnieuw aan een opmars in onder meer Portugal, Griekenland en Italië. In Napels, de armste stad van Italië, komen arme kinderen soms onder invloed van de maffia te staan, die hen beveelt allerhande jobjes uit te voeren.

Beeld uit de Oxfamcampagne van 2010
U kan zich nu als westerling een schuldgevoel aanpraten, maar dat heeft weinig zin. Wat kan u wel doen? Faire producten kopen (uit eerlijke handel, een verbod op kinderarbeid is één van de pijlers van eerlijke handel), zeker wanneer het risicoproducten als koffie, chocolade of kledij betreft. Zo zijn in België bijvoorbeeld Bel&Bo en JBC lid van de Fair Wear Foundation.

En verder is het uiteraard een zaak van het beleid om streng toe te zien op kinderarbeid en bijvoorbeeld de kledingsector aan te sporen toe te treden tot de Fair wear Foundation of andere initiatieven. Daarover vond u deze ochtend een hoopgevend opiniestuk in De Morgen.

Reacties