Bioweek: wat wil Oxfam? (en win wijnpakketten)

De Bioweek is volop aan de gang. Nog tot 14 juni openen honderden bedrijven hun deuren of plannen ze acties. Je kan dus nog een week lang uitstapjes plannen naar bio-boerderijen, verwerkende bedrijven of winkels. Alle info vind je op Bioweek.be.

Veel biolabels eisen ook bepaalde maatregelen op gebied van arbeidsomstandigheden en eerlijke prijzen, en zijn dus ook een beetje fairtrade, dat legden we hier eerder al uit. Omgekeerd bevatten labels voor eerlijke handel ook enkele voorwaarden voor duurzame en milieuvriendelijke productie.
Vandaar dat heel wat fairtrade-producten eveneens een biolabel dragen.

Kleinschalige producenten in het Zuiden telen bovendien heel vaak biologisch, of ze nu een biolabel verkrijgen of niet.
Maar hoe geven we deze producenten een eerlijke kans op de internationale markten?
Oxfam Wereldwinkels pleit er tijdens deze Bioweek voor om niet-duurzaam geteelde voeding extra te belasten. Zo stellen we onze markt open voor duurzame producten, van waar ze ook komen.

Eenvoudige beleidsbeslissingen kunnen op die manier een groot verschil maken want 'de huidige, grootschalige monocultuur verslindt onhoudbaar veel energie, water en pesticiden. We moeten een prijs kleven op de schade die dit aanricht voor mens en milieu', aldus Oxfam Wereldwinkels.
Dat kan in de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's) die in september opgesteld worden.

Een goed en begrijpbaar artikel over die SDG's (of Sustainable Millenium Goals) vind je op de website van Mo* 

Een van de grote groeiers in het segment van de biovoeding is biologische wijn. Jaar na jaar stijgt de verkoop en meer en meer vallen biowijnen in de prijzen.
Consumenten vallen dan ook vaak voor de pure smaak, een smaak die veel minder voorspelbaar is dan die van niet-biowijn vol artificiële toevoegingen.

Op de website van de Bioweek kan je nog tot 14 juni biologische wijnpakketten winnen, waaronder deze witte La Posada Bio Torrontés uit Argentinië.
Waag hier je kans!

Niets gewonnen? Rep je naar de Wereldwinkel, want de hele maand juni krijg je bij aankoop van 5 flessen biowijn en 6de gratis.


Reacties