Tijd voor een Antwerps Platform Eerlijke Handel!

De Gentse schepen Tine Heyse (Groen) kondigt in een nieuwe beleidsnota aan dat de stad Gent wil starten met een 'platform voor eerlijke handel'. 'Elke Gentse ondernemer die bereid is zijn toeleveringsketen onder de loep te nemen, zal kunnen toetreden tot dit platform', aldus Heyse. De bedoeling is uiteindelijk dat meer Gentenaars in meer handelszaken eerlijke spullen kunnen kopen. In de eerste plaats wordt dan gedacht aan duurzaam geproduceerde kleding.

De nieuwe beleidsnota is een verlengstuk van het succesvolle Fair Fashion Fest, dat op 1 maart plaatsvond in de Arteveldestad.

Het platform zou meer bieden dan enkel een bewustmakingscampagne. Het zou ook ondernemers kunnen stimuleren om eerlijke kledij te verkopen. Dat kan door het aanbieden van consultancypakketten, het bundelen van productie-opdrachten, het faciliteren van contacten in de kledingindustrie en het bieden van toegang tot internationale platformen voor eerlijke handel.
Bovendien wil Heyse elk jaar een bewustmakingsactiviteit op poten zetten, zoals het Fair Fashion Fest.

Op 23 mei is er in De Studio, in onze eigenste koekenstad, het MOOI-festival. Zou het niet mooi zijn als hieruit ook een Antwerps Platform Eerlijke Handel voortkomt? En dat in de toonaangevende modestad die Antwerpen is.

Misschien is Gent ons wel voor omdat die stad met Heyse een schepen heeft die bevoegd is voor klimaat & energie, milieu én Noord-Zuidverhoudingen, terwijl wij het als grootste Vlaamse stad moeten doen met een schepen (Nabilla Ait Daoud) voor het erg vage begrip 'leefmilieu'.
Maar we blijven hopen Antwerpse navolging.

Reacties