Neil Young - The Monsanto Years

Rocklegende Neil Young kondigt aan dat hij op 16 juni een nieuw album uitbrengt. De naam? The Monsanto Years.


Neil Young wil hiermee vooral protesteren tegen de steile opgang van genetisch gemanipuleerde zaden, kankerverwekkende pesticiden (zoals Roundup) en de rechtszaak die Monsanto samen met Starbucks aanspande in Vermont, omdat ze daar zowaar verplicht werden de juiste ingrediënten op hun producten te vermelden.


Wat is Monsanto?
Een Amerikaanse biotechnologische multinational. Monsanto is vooral bekend om zijn ggo-zaden. De verontwaardiging over de praktijken van Monsanto is terecht, maar we zouden nog meer verontwaardigd moeten zijn over de wijze waarop overheden verzaken aan hun verantwoordelijkheid om de vrijheid van burgers en landbouwers te beschermen.
Dat Monsanto als speler in een vrije markteconomie massaal investeert in de ontwikkeling van ggo’s en er alles aan doet om die te slijten, kan bezwaarlijk verbazing wekken. Wat wel verbaast, is dat die bedrijven vrij spel krijgen om een disproportionele machtspositie uit te bouwen waarbij ze de natuur patenteren en de keuzevrijheid van boeren en consumenten aan banden leggen. 


In de VS zijn de gevolgen het meest zichtbaar. Voor soja-zaad bezit Monsanto een marktaandeel van meer dan 90%. Zo ontstaat een kanjer van een selffulfilling prophecy: er wordt enkel nog geïnvesteerd in onderzoek naar ggo-zaden, want er is geen markt meer voor traditioneel veredelde zaden. Boeren in de VS kunnen niet meer kiezen voor andere zaden, want die zijn amper nog beschikbaar. Consumenten kunnen niet meer kiezen om geen producten met ggo’s te kopen. De biodiversiteit verschrompelt samen met de keuzevrijheid.

Geen Starbucks Latte meer voor Neil Young dus. Op zijn website formuleert hij zijn ongenoegen over de samenwerking tussen Starbucks en Monsanto als volgt:
Vorig jaar passeerde de oude rocker nog op de Lokerse Feesten, dit jaar staan er voorlopig enkel concerten in de VS op het programma. Maar z'n album kopen we zeker...

Reacties