JBC kiest voor schone kleren

Kent u de Fair Wear Foundation? Dat is een Nederlandse organisatie die streeft naar goede werkomstandigheden in de kledingindustrie, met name in die landen waar kleding wordt geproduceerd voor de Europese markt. De Fair Wear Foundation werd opgericht door verschillende belanghebbenden uit de mode-industrie en wordt daarom ook een Multi Stakeholder Initiatief (MSI) genoemd. Zo leert u ook nog eens wat bij.

Bedrijven die zich bij de FWF aansluiten, engageren zich ertoe een gedragscode na te leven bij de productie van hun kleding. Deze gedragscode is gebaseerd op de regels van de International Labour Organisation (ILO) en omvat onder meer volgende belangrijke afspraken:

- vrije keus van arbeid;
- geen discriminatie van werknemers;
- geen kinderarbeid;
- vrijheid van vakvereniging en recht op collectief onderhandelen;
- betaling van een acceptabel loon;
- geen excessieve werktijden;
- veilige en gezonde arbeidsomstandigheden;
- een wettige arbeidsovereenkomst.

Tot daar het theoretische kader, nu het goede nieuws. Na Bel&Bo is JBC het tweede grote Belgische kledingbedrijf dat de stap zet en officieel lid wordt van de FWF. JBC toonde eerder al dat ze het respect voor arbeidsrechten bij hun leveranciers ernstig nemen. In 2013 ondertekende JBC als enige Belgische retailer het Bangladesh Akkoord voor veiligere fabrieken, dat tot stand kwam na de instorting van het Rana Plaza complex op 24 april 2013.






 De kledingketen publiceerde ook een code omtrent duurzaam ondernemen op zijn website.
Met de toetreding van JBC zijn er nu 6 Belgische bedrijven lid van de Fair Wear Foundation: JBC, Bel&Bo, Mayerline, ACP Promo- en werkkledij , Stanley & Stella en The Cotton Group (B&C). In vergelijking met onze buurlanden, is het aanbod aan kleren geproduceerd in goede arbeidsomstandigheden in Belgiƫ beperkt. Maar het gaat de goede richting uit.

Reacties