Boekentip: Luc Vankrunkelsven

Luc Vankrunkelsven - Dageraad over de akkers, soja anders(Uitgeverij Wervel, 2007)
Luc Vankrunkelsven - Kruisende schepen in de nacht, soja over de oceaan (Uitgeverij Wervel, 2006)


Non-fictie bewaren voor later is gevaarlijk. Niets zo veranderlijk als de echte wereld. Maar: je hebt dan wel een interessante toekomst voor je. Zo ook het verhaal van soja. Net als koffie, cacao en suiker is soja een uit zijn voegen gegroeid importproduct. Voornamelijk gekweekt in Brazilië en Argentinië, werd het aan landbouwers opgedrongen door grootgrondbezitters en multinationals. Miljoenen familiale boeren, inheemse volkeren en ecologische diversiteit moesten wijken.
Soja wordt voornamelijk geteeld in monocultuur en de aanplanting ervan bedreigt het Amazonewoud - samen met haar capaciteit aan CO2-opname, haar diversiteit aan flora en fauna. Vele inheemse volkeren in Brazilië en in Argentinië, oorspronkelijke bewoners van het oerwoud, zagen hun woongebied verloren gaan.
Soja wordt vooral gebruikt als veevoeder, de menselijke consumptie van soja is daarbij vergeleken een peulschil, een vergelijking die wel past bij soja, familie van de peulvruchten..Ook in de sojaproductie woedt de polemiek rond GGO’s en de houdgreep van sojareus nr 1 Monsanto drijft miljoenen kleine boeren verder de armoede in.  

Is de situatie dan uitzichtloos? Er zijn alternatieven. Die formuleert in Dageraad Over De Akkers, zijn tweede boekje over soja.

Oxfam-Wereldwinkels kaart de onrechtvaardige handelsverhoudingen aan in verschillende productketens. Ook in sojaproductie.  Deze bundelingen van vele verschillende “sojaflitsen” van de hand van Luc Vankrunkelsven - norbertijnerpater en één van de oprichters van de organisatie Wervel (Werkgroep voor Rechtvaardige en Verantwoorde Landbouw) - vormen een zeer goede verdieping. Hij verbindt de productie van soja in Brazilië aan de moderne, ont-duurzaamde landbouw in het westen, die zelf niet meer voldoende eiwitten produceert voor haar intensieve veeteelt. Voor actuele sojaflitsen als reiziger tussen zijn twee thuislanden, Brazilië én België, kan je ook op zijn blog terecht. Meer info over andere publicaties van Wervel rond een duurzame landbouw bij ons en in het Zuiden vind je hier:  http://www.wervel.be/publicaties-topmenu-34  .

Reacties