Zullen we het nog eens over chocolade hebben?

Op 6 maart verscheen de Cacaobarometer 2015, een document dat wordt uitgegeven door de belangrijkste organisaties die betrokken zijn bij duurzame productie. Je vindt het volledige rapport, in het Engels, hier.

Nadat we eind 2014 werden opgeschrikt door berichten in alle Vlaamse media dat de wereldwijde cacaoproductie te laag was voor het steeds groeiende chocoladeverbruik, nuanceert de Cacaobarometer dit bericht. Het probleem is niet zozeer dat cacaoboeren te weinig produceren, wel dat steeds minder jongeren in West-Afrika cacaoboer willen worden.
De reden? Ellendige armoede
De gemiddelde cacaoboer werkt zich lam en verdient de spreekwoordelijke kaas op het brood niet. Verdient zelfs het brood niet. Cacao telen biedt geen toekomst meer en leidt tot mensenrechtenschendingen, slechte arbeidsomstandigheden en kinderarbeid.

Fusies en overnames in de voedingsindustrie hebben ervoor gezorgd dat slechts een handvol bedrijven 80% van de handelsketen in handen hebben (de namen: multinationals Mars, Ferrero, Nestlé en Mondelez en verwerkers als Callebaut en Cargill). Die superbedrijven verdienen in vergelijking met de lokale producenten waanzinnig veel geld.

Dan nu het goede nieuws: het kan anders. De cacaoindustrie is een bij uitstek een sector waar verandering mogelijk is. Zestien procent van alle mondiaal verkochte chocolade heeft een duurzaam keurmerk, en dat is in vergelijking met andere voedingsmiddelen heel erg veel.

Verschillende grote bedrijven zoals Mars en Ferrero hebben al aangekondigd om tegen 2020 al hun producten van een duurzaam label te voorzien. In Nederland en Duitsland zijn voornemens om niet-duurzame chocolade op termijn uit de winkelrekken te bannen.

Nu België nog. Er staat een megafabriek van Callebaut in Oost-Vlaanderen, die onder andere onze Oxfam-chocolade verwerkt, maar voorlopig zijn er daar weinig signalen om structureel veranderingen door te voeren die uitbuiting van producenten tegengaat. En dat is jammer. En 'als grote werkgever heeft het bedrijf de overheid in de pocket', lezen we in dit recente artikel van De Wereld Morgen. Nochtans moet er iets veranderen. Willen we in de toekomst nog chocolade kunnen eten, dan moeten cacaoboeren een faire vergoeding krijgen voor hun harde werk. De prijs van chocolade moet dus omhoog.



Wist je trouwens dat Oxfam Wereldwinkels kandidaten zoekt om faire chocolade te proeven en van eerlijke commentaar te voorzien? Je kan je tot 20 maart kandidaat stellen via de website.

Reacties