Wereldburgers picknicken in hartje Antwerpen voor boeren in Peru


Benieuwd wat de link is tussen de gsm in jouw broekzak en de grondstoffen uit het Andesgebergte in Peru? Wil je weten hoeveel water de elektrotoestellen bij jou thuis gekost hebben? Of wil je wat bijleren over wat jou verbindt met leeftijdsgenoten in het Zuiden?
Laat die lunchbox dan maar gerust thuis op vrijdag 3 april. Kom samen met jouw collega’s, vrienden of klasgenoten naar het Theaterplein in hartje Antwerpen en breng er je middagpauze door onder de Zuid-Amerikaanse zon. Van half 12 tot half 2 organiseren
Broederlijk Delen, Studio Globo en Oxfam-Wereldwinkels voor het eerst een PICKNICK PLEIN PUBLIC met een Peruaanse toets.


Water voor boeren in Peru
Deze picknickactie is het sluitstuk van de vastencampagne van initiatiefnemer Broederlijk Delen. Met de slogan ‘Marco is een boer en wil dat blijven’ focuste de ngo 40 dagen lang op een menswaardige toekomst voor de boeren in Peru. Het recht op water staat daarbij centraal. Dat wordt geschonden door grootschalige open mijnbouw. Broederlijk Delen vraagt aan ons om bewuster om te gaan met water en grondstoffen.
115 liter. Zoveel water is er nodig om het goud te ontginnen dat in één gsm zit. Voor de ontginning van het goud in alle gsm’s in Vlaanderen werd er 575.000.000 liter water gebruikt. Vrijwilligers van Broederlijk Delen symboliseerden deze massa water door aan Het Steen bijna 100 meter Schelde af te bakenen.“We deden deze actie aan de oevers van de Schelde in Antwerpen, een belangrijke toevoerhaven van grondstoffen voor Europa”, zegt Lieve Herijgers, directeur van Broederlijk Delen. “Grondstoffen zijn nodig voor onze gsm’s, onze elektronica en eigenlijk voor heel onze moderne levensstijl. Mijnbouw verbruikt enorm veel water om die grondstoffen voor al onze technologie te ontginnen. We weten dit vaak niet, en kunnen ons ook moeilijk voorstellen wat dat echt betekent.”

Water is leven
Peru is een van de landen waar vele grondstoffen ontgonnen worden. “De mijnbouwbedrijven gebruiken veel water, vervuilen het en maken een menswaardig leven voor de lokale bevolking in het Andesgebergte onmogelijk. De bedrijven richten er een ecologische ravage aan en schenden in vele gevallen de mensenrechten”, zegt Lieve Herijgers.
De campagne is een oproep aan alle Vlamingen om op een bewustere manier met grondstoffen en water om te gaan. Op www.broederlijkdelen.be/marco kan je testen hoeveel liter water er in jouw elektronische apparaten zit. Ook tijdens Picknick Plein Public kun je met de Watercalculator je verborgen watergebruik meten.

Werk aan de wereld in je klas
Studio Globo dompelt leerlingen en studenten onder in het thema van het Zuiden. In een atelier in de Rolwagenstraat in Antwerpen is een stukje Peru nagebouwd. Tijdens een drie uur durend inleefspel kruipen de jongeren n de huid van een Peruaanse boer of stedeling. Zo leren ze het land van binnenuit kennen. Na het inleefatelier bespreken zij hun ervaringen in de klas en de manier waarop ze met elkaar samenwerkten. Een plezante manier om die ander én elkaar beter te leren kennen.
“Studio Globo blijft kinderen en jongeren prikkelen tot verbondenheid en solidariteit, hier en in het Zuiden. Als lid van de 11.11.11-koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging biedt Studio Globo educatieve pakketten aan voor basis-, middelbaar en hoger onderwijs. Hiermee willen we leerkrachten ondersteunen om jongeren de toenemende verwevenheid in de wereld van morgen te laten ontdekken, hen positief te laten omgaan met diversiteit en mee te bouwen aan een duurzame wereld met respect voor mens en milieu.”

Fair trade met Peru
Ook Oxfam ondersteunt het event Picknick Plein Public. Dat verbaast niet. De Oxfam-Wereldwinkels zijn de pioniers van eerlijke handelsbetrekkingen met het Zuiden. Kleine en achtergestelde producenten krijgen een eerlijke prijs voor hun product en kunnen zo een menswaardig bestaan uitbouwen. “Eerlijke handel is voor ons een strategie die bijdraagt tot een duurzame ontwikkeling”, zegt Ruby Kikken, scholenverantwoordelijke voor Oxfam Wereldwinkels Antwerpen
De Oxfam-Wereldwinkels hebben een ruim aanbod aan fair trade-producten. Tijdens het event Picknick Plein Public kun je vooral Peruaanse producten proeven en kopen.
“Maar we doen meer dan enkel verkopen. We informeren en sensibiliseren, organiseren vorming en verspreiden educatief materiaal in scholen. Met campagnes en acties zoals deze Picknick Plein Public vragen we aandacht voor een eerlijke handel."

Hoe deelnemen?


Neem je eigen duurzaam gevulde brooddoos mee. Of beter nog: bestel voor maar 5 euro een goedgevuld fair trade-picknickpakket, met daarin:

·         2 broodjes met eerlijk beleg (boter, choco nuts, choco fondant, kaas, pindakaas of passievruchtenconfituur)

·         1 flesje worldshake (appelsien of appel)

·         2 honingkoeken

·         1 reep mango brazil of dadel walnoot

·         1 appel
Bestel tijdig jouw picknickpakket… Dat kan nog tot en met 30 maart via inschrijven@owwa.be (ter plaatse afhalen en betalen). Op de standen van Oxfam-Wereldwinkels en Broederlijk Delen kun je ook eerlijke koffie, thee, choco en ander lekkers kopen. En zij zorgen voor tafels, banken, stoelen, picknickdekentjes en… de afwas.

Volg het evenement op de Facebook-pagina
 Picknick Plein Public

Reacties