Maand van de Filosofie: OngelijkheidApril is de maand van de filosofie. Met dit jaar een thema dat mensen die geïnteresseerd zijn in de Noord-Zuidverhoudingen zeker zal boeien: ongelijkheid.
Ongelijkheid is één van de meest besproken filosofische thema’s en tegelijkertijd zo actueel als nooit tevoren. Van Rousseaus Vertoog over de ongelijkheid tot de ‘sluier van onwetendheid’ van John Rawls, al eeuwen zoeken filosofen en denkers naar de oorsprong van ongelijkheid tussen mensen en de manieren waarop we een zo rechtvaardig mogelijke maatschappij kunnen inrichten. Ondertussen neemt wereldwijd het verschil tussen arm en rijk toe. Maar is ongelijkheid dan fundamenteel economisch? Tijdens de Maand van de Filosofie wil men niet alleen kijken naar de economische sfeer maar ook naar ongelijkheden op sociaal, politiek en cultureel gebied. Ook de verschillende uitsluitingsmechanismen die leiden tot ongelijke toegang verdienen een kritische bevraging.
 Tijdens de maand van de filosofie worden er in het Nederlandse taalgebied verschillende activiteiten georganiseerd. Het feest van de filosofie in Leuven, de dag van de filosofie in Gent, activiteiten in boekhandels overal ter lande, en verschillende evenementen in Rotterdam en Amsterdam. Allemaal met interessante sprekers. Over ongelijkheid.

Traditiegetrouw verschijnt er een filosofisch essay over het centrale thema, dit jaar van de hand van auteurs Rutger Bregman en Jesse Frederik. Waarom Vuilnismannen meer verdienen dan Bankiers is vanaf heden te koop in de boekhandel.

Reacties