Songhoy Blues

Mali.
Mali is een West-Afrikaans land, dat ten zuiden van de Sahara ligt, en grotendeels uit zand bestaat. Zo leerden we dat toch enkele jaren geleden, toen Dimitri Leue en Pieter Embrechts de prachtige voorstelling Sunjata maakten.

Helaas is Mali ook een van de armste landen ter wereld. Het land wordt al jarenlang verscheurd door conflicten. Nog steeds worden Malinese kinderen ingezet om in meer vruchtbare landen als Ghana of Ivoorkust te werken op de cacaovelden. Oxfam voerde hierover campagne in 2010, onder de noemer Kindslavernij lust ik niet. Een campagne die nog steeds actueel is, zeker nu we in de Wereldwinkel focussen op ontbijtproducten, waarin vaak cacao is verwerkt.

Maar er komt ook mooi nieuws uit Mali:
Op dit moment op tournee door Europa: Songhoy Blues, een band uit Mali, met een verhaal. Verdreven uit Noord-Mali door de jihadi's van Aqim (Al Qaida in de Islamitische Maghreb) besloten zij te blijven musiceren, hoewel dat in hun geboortedorp verboden werd. En met succes. In december kon je ze aan het werk zien in Trix en de AB. Hopelijk komen ze nog eens terug.

Over de kracht van muziek in Mali, en de vervolging van muzikanten door extremisten, gaat ook deze korte reportage: They Will Have To Kill Us First.

Reacties