Die Nederlanders toch...

Wij, Antwerpenaren, hebben vaak een nogal equivoque relatie met Nederland en zijn inwoners. 'At mor ginen Ollander is' roept een beschonken nonkel wel eens tijdens het familiefeest, wanneer een nichtje vertelt dat ze een relatie heeft. Bovendien leeft in onze koekenstad het vooroordeel dat onze noorderburen enkel hierheen komen voor onze betaalbare en kwaliteitsvolle pilsbieren, die ze na consumptie meteen weer uitplassen tegen een zijmuur van de Kathedraal terwijl ze met hun gelal de hele stad wakker houden. Ze spreken Franse woorden - jus d'orange - vooraan in de mond uit, hebben nog nooit van 'equivoque' gehoord (wie wel?) en sturen elke zaterdag, onderwijl de polonaise dansend, een bezettingsmacht de zalen van bioscoop Metropolis in.
Vooroordelen. Onzin.
Want een volk dat bewuster en ecologischer leeft, vind je niet gauw. De voorbije dagen kwam er heel wat mooi fairtrade-nieuws uit Nederland.

Lees hier het artikel in De Volkskrant
Er was de campagne van de Volkskrant, waarin werd opgeroepen een naam te verzinnen voor alle producten die niet-ethisch gemaakt worden.
Want waarom wordt enkel die koopwaar die slaafvrij, biologisch of duurzaam is gelabeld? Het zouden net die andere producten moeten zijn waarop een waarschuwingssticker moet. Een interessante denkpiste...

Bekijk hier het filmpje


Dan was er nog het heerlijk eenvoudige filmpje van Oxfam Novib, waarin politici worden opgeroepen iets te doen aan belastingontwijking door grote bedrijven.





Ook de korte reportages die cabaretier en tv-figuur Dolf Jansen voor Oxfam maakte in Cambodja zijn de moeite van het bekijken waard. Je vind ze op Youtube.











Tot slot: pas startte de voorverkoop van het Best Kept Secretfestival. Met voorsprong het hipste festival van Nederland - je ziet er die bands die volgend jaar hot zijn, naast enkele grote namen - en het festival dat het dichtst bij de Belgische grens plaatsvindt; in domein De Beekse Bergen, Hilvarenbeek.
Maar bovenal, een festival met oog voor duurzaamheid (na 3 dagen ligt er nog geen afval op de grond, milieu-impact wordt beperkt, geen drankbonnen, maar oplaadbare polsbandjes), eerlijk eten (kwalitatief, vaak bio, vaak fairtrade, volwaardige vegetarische maaltijden) én met ruimte om je te bewegen tussen de 4 podia, een groot meer en beboste duinen.
De line-up oogt weer prima, dus op van 19 tot 21 juni weet de bewuste festivalganger waarheen. Leve Nederland!






Reacties