De slag om de klerewereld

Voorbije week op NPO, de Nederlandse televisiezender: De Slag om de Klerewereld, een mooie en genuanceerde driedelige documentaire over textielproductie. Deze vrijdag kan je de derde aflevering zien, maar de voorbije 2 afleveringen vind je ook online:

http://www.npo.nl/de-slag-om-de-klerewereld/02-01-2015/VPWON_1231623

De journalist van dienst is Teun Van de Keuken, wiens boek Puur en Eerlijk je ook al bij onze leestips vond, en hij gaat undercover als textielhandelaar.Want je als journalist bekendmaken sluit blijkbaar meer deuren dan het opent.

Samen met Roland Duong onderzoekt hij hoe het er in textielindustrie nu werkelijk aan toe gaat. Teun van de Keuken ruilt zijn perskaart in voor een stapel visitekaartjes en gaat undercover als textielhandelaar en dringt zo diep door in de keten. Hij klopt aan bij agenten en leveranciers bij wie hij voor zo min mogelijk geld een sweatshirt kan laten maken. Via modestad Parijs belandt hij in het walhalla van ons wegwerptextiel: Bangladesh.
Roland Duong bezoekt de bron van onze begeerte. Langs de catwalks van Milaan probeert hij grote ontwerpers en modebazen aan hun jasje te trekken over het moordende tempo van mode anno nu. Is dat niet de kern van het probleem? Teun van de Keuken gaat undercover als textielhandelaar. Is het moordende tempo van mode anno nu niet de kern van het probleem?

Reacties