Een fairtrade telefoon?

U kon hier al lezen over Goud: eerlijk?, het initiatief dat de gevolgen van onethische mijnbouw in het Zuiden aanklaagt. Maar wist u dat veel metalen en mineralen die worden verwerkt in smartphones en tablet-computers in gelijkaardige omstandigheden worden gedolven? Geen enkele grote producent van smartphones kan vandaag garanderen dat de materialen die ze voor hun technologie gebruiken afkomstig zijn uit eerlijke, gecontroleerde mijnbouw.
'Blood in the mobile' is een schokkende Deense documentaire uit 2010 waarin de makers op zoek gaan naar de oorsprong van kostbare metalen voor de telefonie-industrie. Er wordt gefocust op illegale mijnbouw in Oost-Congo.
Bekijk hier de trailer:


In Oost-Congo is de mijnindustrie al vaak gelinkt aan de bloederige conflicten die de regio sinds 1998 teisteren. Een heldere uitleg omtrent dit conflict vind je hier (in het Engels)
Europa werkt in navolging van de VS aan een reglementering omtrent de aankoop van producten uit illegale mijnbouw in conflictgebieden, een reglementering die bovendien verder zal gaan dan de Amerikaanse, maar vooralsnog is die er niet. (lees het voorstel van Karel de Gucht)

Kan het anders? Een Nederlands bedrijf beweert van wel. Zij brachten de allereerste fair trade smartphone op de markt. Een ethische smartphone met aandacht voor: conflictvrije mijnbouw, een duurzaam design, eerlijke productie-omstandigheden en recyclage.

Lees alles over Fairphone op hun website
Goedkoop is ie niet, de Fairphone, maar net als andere smartphones kan je er erg veel mee. Een eenvoudige versie zonder toeters, maar met bellen, is er voorlopig nog niet op de markt.

Is eerlijke handel ook mogelijk in de technologiesector? In deze kersttijd, waarin kadootjes over de toonbank vliegen, stemt het tot nadenken.

Reacties