Help! We eten te veel chocolade

De week van de smaak loopt nog volop. Vandaag in het nieuws: we kampen met het grootste chocoladetekort in 50 jaar. Dat melden Mars Inc. en Callebaut (die ook onze Oxfamchocolade produceert), twee grote wereldspelers op de markt.

Dit is geen nieuw probleem, maar nog nooit was het tekort zo opvallend. Vorig jaar werd er wereldwijd 70.000 ton meer chocolade gegeten dan er werd geproduceerd. Dat komt zoals bekend omdat de afname in het Verre Oosten steeds groter wordt, al blijft het Westen nog steeds de grootste afnemer. Als Belgen zijn we trouwens echte grootverbruikers. Gemiddeld eet een Belg zo'n 11 kilo chocolade per jaar.

Het probleem van het tekort ligt evenwel niet volledig aan de toegenomen consumptie. Ook de droogte in West-Afrika en boeren die overstappen op minder arbeidsintensieve teelten als rubber en palmolie liggen aan de oorzaak van het cacaotekort.


Maar ook het goede nieuws komt van Callebaut. Het bedrijf ondernam al actie (vooral in Ivoorkust, de grootste cacaoproducent) waarbij men boeren aanmoedigt om cacao te blijven telen en men hen leert hoe men duurzaam en zo optimaal mogelijk cacao verbouwt. In de hoop tegen 2018 de cacaoproductie te verdubbelen. Met een plaats voor fair trade, want het bedrijf heeft sinds 2011 een eigen fairtrade-gamma, naast de chocolade die men voor Oxfam Wereldwinkels produceert.

Reacties