Chocolade all over the news

De voorbije week in alle kranten en journaals, gisteren in Terzake: het cacaotekort. Omdat de vraag naar chocolade groter is dan de huidige wereldwijde cacaoproductie.

Herbekijk de reportage van Terzake
De oorzaken zijn bekend: een gestegen vraag naar chocolade (vooral in China), terwijl de cacaoproductie stagneert door droogte, uitputting van de bodem of boeren die overstappen op andere teelten, omdat cacao telen erg intensief is en bijna niets opbrengt.

Misschien kan het - in deze periode van het jaar waarin Sint- en Pietfiguurtjes de winkelrekken vullen - geen kwaad eens te kijken
naar de vaak oneerlijke omstandigheden waarin cacao wordt geteeld.
Want net omdat de producenten voor de grondstof zo weinig betaald krijgen, zijn ze genoodzaakt goedkope, of zelfs gratis, arbeidskrachten in te zetten. U raadt het al: vaak moeten kinderen mee aan de slag op West-Afrikaanse cacaovelden. Even zo vaak worden die kinderen verhandeld vanuit Burkina Faso of Mali, straatarme landen met vooral erg onvruchtbare zandgronden, om in buurlanden als Ivoorkust, Ghana of Nigeria op plantages te werken. De Internationale Arbeidsorganisatie spreekt van 'de ergste vormen van kinderarbeid'. Kindslavernij en kinderhandel, voor de goede verstaander.


Voor wie graag meer leest over Westerse consumptiegoederen die in erg verdachte omstandigheden (lees: slavernij) worden geproduceerd: De Correspondent schenkt aandacht aan het zopas verschenen rapport Global Slavery Index. Lees hier het artikel.

Zoals dat stilaan een gewoonte wordt op deze blog, eindigen we dit blogbericht met positief nieuws. Bij Oxfam wereldwinkels kan je terecht voor chocolade waarvoor cacaoboeren een eerlijke prijs krijgen, met aandacht voor ontwikkeling en uitbouw van hun infrastructuur en zonder kindslavernij. Ook op het web vind je steeds meer duurzame - soms fairtrade - chocolade in webshops, zoals de fairtrade-chocolade van Cavalier of de duurzame chocolades van bitterzoet.be, waar vooral aandacht wordt geschonken aan het in stand houden van onbekende en minder commerciƫle cacaovariƫteiten en gezonde plantages.
Chocolade Naieve, een knappe retroverpakking, en duurzaam (bitterzoet.be)Reacties